VİZE İŞLEMLERİ - Pelerin Tur Yurt İçi Yurt Dışı Turlar, Otel ,Uçak Bilet
VİZE İŞLEMLERİ
VİZE İŞLEMLERİ


Schengen Vizesi Nedir?

Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen Vizesi, uygun makamlar tarafından ilgili tarafa Schengen Bölgesi’ni ziyaret etme ve bu bölge dahilinde seyahat etmeye yönelik olarak düzenlenen belgedir.

Schengen Bölgesi, vatandaşlarının tek bir ülke olarak bu bölge dahilinde serbest dolaşımına izin vermeyi kabul eden ülkelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla Schengen Bölgesi’nde pasaport ve gümrük kontrolü yapılmaz. Schengen Bölgesi giriş ve çıkışlarında pasaport ve gümrük kontrolü yapılır.
Pelerin Tur  katılımcıları için profesyonel vize departmanları ile Schengen Vizesi işlemini ve başvurusunu yapmaktadır. Pelerin Tur : Schengen Vizesi, Seyahat Sağlık Sigortası & Yurt Dışı Çıkış Harcı hizmetlerini toplamda 140 euro karşılığında katılımcılarına sunar.

Schengen Vizesi Geçerli Olan Ülkeler

• Almanya
• Güney Kıbrıs *
• Malta
• Avusturya
• İzlanda
• Monako *
• Belçika
• İtalya
• Norveç
• Bulgaristan *
• İspanya
• Polonya
• Çek Cumhuriyeti
• İsveç
• Portekiz
• Danimarka
• İsviçre
• Romanya *
• Estonya
• Litvanya
• Slovakya
• Finlandiya
• Lihtenştayn
• Slovenya
• Fransa
• Letonya
• San Marino *
• Hollanda
• Lüksemburg
• Yunanistan
• Hırvatistan *
• Macaristan
• Vatikan *

(*) ile işaretli olan ülkeler Schengen Vizesi veremeyen ancak bu vize sahiplerinin girebileceği ülkeleri ifade eder.

• Schengen Ülkeleri ve AB ülkeleri aynı birlikler değildir. Bazı ülkeler AB’deler fakat Schengen üyesi değiller. Bazıları da tam tersi, Schengen üyesi fakat AB’de değiller. Örneğin, Norveç-İsveç-İzlanda AB üyesi olmadıkları halde birer Schengen üyesidirler.
• Schengen ülkeleri Avrupa’da yer alıyor fakat her Avrupa ülkesi Schengen Vizesi ile ülkelerine kabul etmiyorlar. Örneğin, İngiltere’ye seyahat etmek isteyen bir kişi İngiltere Vizesi’ne sahip olması gerekiyor.
• Schengen Vizesi ile gidilen tüm ülkelerden Schengen Vizesi’ne başvuru yapılamıyor. Örneğin, Bulgaristan’a Schengen vizesi sahipleri diledikleri gibi gidebilmekteyken, Bulgaristan henüz Schengen Birliğine tam kabul edilmediğinden Bulgaristan’dan Schengen Vizesi alınamamakta.

Schengen Vizesi, seyahat maksadına göre değişiklik göstermektedir.

• C Tipi – Turist Vizesi
• D Tipi – Oturma İzinli Vize

C Tipi, turistik maksatla herhangi bir Schengen bölgesi ülkelerinden birine gidilecekse başvuru yapılması gereken Schengen Vize türüdür.

D Tipi, çalışma, oturum veya değişim programları, Erasmus gibi 90 günden uzun süreli kalışlar için başvuru yapılması gereken Schengen Vize türüdür.

Turistik maksatla alınan C tipi turist vizesi, kaç kere giriş çıkış yapılacağına göre değişiklik göstermektedir.

• Tek Giriş – Bir Schengen ülkesine vizenin izin verdiği süreyle sadece bir kez girme iznidir.

• Çift Giriş – Vizenin izin verdiği süre boyunca bir Schengen bölgesine iki kez giriş iznidir. Örneğin; Schengen bölgesine giriş yapıp daha sonra çıkış yapan bu vize sahibi, herhangi bir sorun yaşamadan ikinci kez tekrar Schengen bölgesine giriş yapabilir. Ancak, Schengen bölgesinden ikinci kez çıkış yapılırsa vizenin süresi sona erer.

• Çoklu Giriş – Vize sahibine istediği kadar Schengen bölgesine giriş çıkış hakkı tanıyan izindir. Ancak, bu vize sahibine Schengen üyesi bir ülke ile Schengen üyesi olmayan bir ülke arasında sınırdan geçtiği tarihten itibaren 6 ayda bir 90 gün konaklama izni verir.

Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Vize başvurusunda istenen, seyahatin amacını ve gidilecek hedef ülkeyi destekleyen belgeler hazırlanmalı ve başvurulacak ülkenin istediği evrakları eksiksiz sunmak gerekir. Genel olarak artık çoğu ülke konsoloslukları 90 günden az seyahatlerin vize başvuruları için yetkili kurumlarla çalışmaya başladılar. İkamet edilen ile göre bu yetkili kurumlara başvuru yapmak gerekiyor.

• Pasaport (Seyahatin bitiş tarihinden itibaren ortalama 6 ay geçerliliği olmalı)
• Nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartı fotokopisi
• Vize Talep Formu – Hedef ülkenin konsolosluklarından veya onların web sitelerinden ücretsiz temin edilebilir. (Eksiksiz, okunaklı şekilde doldurulmalı ve imzalanmalı)
• Vize ücretinin ödendiğine dair dekont
• Varsa davet mektubu
• Seyahat masraflarını karşılayabilecek finansal yeterlilikte olduğunu kanıtlayacak belgeler
• Seyahat Sağlık Sigortası (Gidilecek ülke veya ülkelerde kalış süresini kapsamalı ve tüm gidilecek ülkelerde geçerliliği olmalı)
• Uçak bileti ve diğer biletler (Gidilecek ülkeye ait gidiş-dönüş uçak bileti veya ulaşım aracı bilgileri, diğer bilet rezervasyonları ya da dökümleri)
• Otel rezervasyonları veya konaklanacak yerin bilgileri
• Tur ile gidilecekse ilgili evraklar

Seyahatin amacına göre, istenilen belgeler değişiklik gösterebilir. Konsolosluklar veya büyükelçilikler vizenin kategorisine göre başvuruya eklenen belgelere ek olarak başka belgeler talep edebilir. Bu sebeple bir kişi 3-5 günde vize alabilirken diğer bir kişi 15 günde de vize alabilir.

Öğrenci için Vize Evrakları;

• En az 1 yıl geçerliliği olan pasaport aslı
• 2 adet arka fon beyaz biyometrik fotoğraf
• Öğrenci belgesi (Yüksek lisans yapılıyorsa, lisans diploma fotokopisi)
• Masrafların aile tarafından karşılanacağına dair dilekçe (1.derece akraba olmalı)
• Nüfus müdürlüğünden alınan tam vukuatlı aile ve adres bilgilerini de içeren nüfus kayıt örneği
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Varsa eski pasaportlar

Aile reisi çalışıyor ise;
• SSK işe giriş bildirgesi
• Son 3 aylık maaş bordrosu
• Son 3 aylık hareketi gösteren aktif banka hesap dökümü (Hesapta Avrupa’da geçireceğiniz her gün için ortalama 50 ila 100 euro arasında para göstermeniz gerekiyor.)
• Son 6 aya ait SGK hizmet dökümü
• Varsa gayrimenkule ait tapu ve araç ruhsatı fotokopileri (önemli)
• Şirketin oda kayıt sicil sureti fotokopisi
• Şirketin son 3 ay içinde alınmış faaliyet belgesi
• Şirketin son dönem vergi levhası fotokopisi
• Şirketin imza sirküleri fotokopisi
• Şirketin ticaret sicil gazetesi fotokopisi
• Tüm fotokopi evraklarının sağ alt köşesine şirketin kaşe ve imzası

Aile reisi devlet memuru ise;
• Son 3 aylık maaş bordrosu
• Son 3 aylık hareketi gösteren aktif banka hesap dökümü (Hesapta Avrupa’da geçireceğiniz her gün için ortalama 50 ila 100 euro arasında para göstermeniz gerekiyor. )
• Görev yazısı
• İş yeri kimlik/görev kartı fotokopisi
• Varsa gayrimenkule ait tapu ve araç ruhsatı fotokopileri
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Nüfus müdürlüğünden alınan tam vukuatlı aile ve adres bilgilerini de içeren nüfus kayıt örneği

Aile reisi emekli ise;
• Emekli olduğunu belirten SGK’dan alınmış ıslak imzalı belge
• Son 3 aylık emekli maaş bordrosu (kaşe ve ıslak imzalı)
• Son 3 aylık hareketi gösteren aktif banka hesap dökümü (Hesapta Avrupa’da geçireceğiniz her gün için ortalama 50 ila 100 euro arasında para göstermeniz gerekiyor.)
• Varsa gayrimenkule ait tapu ve araç ruhsatı fotokopileri
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Nüfus müdürlüğünden alınan tam vukuatlı aile ve adres bilgilerini de içeren nüfus kayıt örneği

Aile reisi çiftçi ise;
• Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi
• Son 3 aylık hareketi gösteren aktif banka hesap dökümü (Hesapta Avrupa’da geçireceğiniz her gün için ortalama 50 ila 100 euro arasında para göstermeniz gerekiyor. )
• Varsa gayrimenkule ait tapu ve araç ruhsatı fotokopileri
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Nüfus müdürlüğünden alınan tam vukuatlı aile ve adres bilgilerini de içeren nüfus kayıt örneği

Kamu Çalışanları için Vize Evrakları;

• En az 1 yıl geçerliliği olan pasaport aslı
• 2 adet arka fon beyaz biyometrik fotoğraf
• Başvuru sahibinin hangi kurumda çalıştığı, görevi ve çalıştığı sürenin belirtildiği işveren yazısı aslı
• Resmi onaylı izin belgesi aslı. (İzin belgesindeki izin tarihlerinin seyahat süresi ile uyumlu olması gerekmektedir.)
• İş yeri kimlik/görev kartı fotokopisi
• Son 3 aylık maaş bordrosu aslı
• Son 3 aylık hareketi gösteren aktif banka hesap dökümü (Hesapta Avrupa’da geçireceğiniz her gün için ortalama 50 ila 100 euro arasında para göstermeniz gerekiyor. )
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Nüfus müdürlüğünden alınan tam vukuatlı aile ve adres bilgilerini de içeren nüfus kayıt örneği
• Eş ile birlikte bir seyahat düşünülüyorsa evlilik cüzdanı fotokopisi
• Varsa eski pasaportlar

Özel Sektör Çalışanları için Vize Evrakları;

• En az 1 yıl geçerliliği olan pasaport.
• İki adet arka fon beyaz biyometrik fotoğraf.
• Şirketin antetli kağıdına hedef ülkenin büyükelçiliğine hitaben yazılmış dilekçe.
• Son 3 aylık hareketi gösteren aktif banka hesap dökümü (Hesapta Avrupa’da geçireceğiniz her gün için ortalama 50 ila 100 euro arasında para göstermeniz gerekiyor. )
• Şirketin oda kayıt sicil sureti fotokopisi.
• Şirketin son 3 ay içinde alınmış faaliyet belgesi.
• Şirketin son dönem vergi levhası fotokopisi.
• Şirketin imza sirküleri fotokopisi.
• Şirketin ticaret sicili gazetesi fotokopisi.
• Tüm fotokopi evraklarının sağ alt köşesine şirketin kaşe ve imza.
• Son 3 aylık maaş bordrosu aslı
• SGK hizmet dökümü. (e-devlet üzerinden çıktı da alınabilir.)
• Nüfus müdürlüğünden alınan tam vukuatlı aile ve adres bilgilerini de içeren nüfus kayıt örneği
• Nüfus cüzdanı fotokopisi.
• Varsa gayrimenkule ait tapu ve araç ruhsatı fotokopileri.
• Eş ile birlikte bir seyahat düşünülüyorsa evlilik cüzdanı fotokopisi
• Varsa eski pasaportlar.

Çiftçi için Vize Evrakları;

• En az 1 yıl geçerliliği olan pasaport aslı.
• İki adet arka fon beyaz biyometrik fotoğraf.
• Son 3 aylık hareketi gösteren aktif banka hesap dökümü (Hesapta Avrupa’da geçireceğiniz her gün için ortalama 50 ila 100 euro arasında para göstermeniz gerekiyor.)
• Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi.
• Seyahat edecek kişi bağkurlu ise; bağkurlu olduğuna dair belge. Eğer sigortalı çalışıyor ise SGK işe giriş bildirgesi ve son 3 aya ait maaş bordrosu.
• Nüfus cüzdanı fotokopisi.
• Nüfus müdürlüğünden alınan tam vukuatlı aile ve adres bilgilerini de içeren nüfus kayıt örneği
• Varsa gayrimenkule ait tapu ve ruhsat fotokopileri
• Eş ile birlikte bir seyahat düşünülüyorsa evlilik cüzdanı fotokopisi
• Varsa eski pasaportlar.

Schengen Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Schengen üyesi ülkelere yapılan vize başvurularında inisiyatif tamamen konsolosluk ve büyükelçiliklerin elindedir. Vize yetkililerinin başvuru yapan kişilerde en çok önem verdikleri kriter güvendir. Yetkili kişi, başvuru sahibinin Türkiye’de bir işi, kurulu bir düzeni, mal varlığı olduğuna ve yabancı bir ülkeye yerleşmeyeceğine inanırsa vize almak bir o kadar kolaylaşır.

Eğer birden çok ülkeye gidilecekse ilk gidilecek ülkeye değil de en çok kalınacak olan ülkeye vize başvurusu yapılması gerekiyor. Schengen sözleşmesi, vize alan bir kişinin ağırlıklı olarak kalacağı Schengen ülkesinin temsilciliğinden, eğer bu durum net değilse ilk giriş yapılacak ülkenin temsilciliğinden vize alınmasını şart koşmaktadır.

Başvuruların en önemli aşaması evrak hazırlama kısmıdır. Başvurularda sunulacak evrakların eksiksiz, hatasız ve özenli olması gerekmektedir. Seyahat planı ve tarihleri, seyahat süresince masrafların nasıl karşılanacağı açık bir şekilde belirtilmelidir.

Vize başvurularında özellikle turistik maksatla vize almak isteyenler için yetkili kişiler banka hesaplarında gösterilen para miktarına ve hesap hareketlerine önem verirler. Bu nedenle vize başvurusu yaparken seyahati karşılamaya yetecek kadar paranın olduğu banka hesap özetinin gösterilmesi gerekir.

Vize işlemleri sırasında yetkilinin olumlu karar vermesinde varsa eski pasaportlar ve daha önce almış olunan Schengen vizelerinin de etkisi olacaktır. Böyle bir durum varsa mutlaka vize başvurusunda ek olarak gösterilmelidir.

Schengen vize başvuruları sırasında bazı ülkelerin temsilcileri gerekli görürlerse başvuru sahibini mülakata çağırabilmektedir. Eğer ilk defa vize alınacaksa parmak izi almak için mutlaka çağırmaktalar. Mülakata çağırılan başvuru sahibi zamanında gitmeli ve verdiği bilgiler sunduğu evraklardakilerle örtüşmelidir.

Vize alınmış olması, ülkeye giriş yapılabileceği anlamına gelmez, gümrük polisinin kişileri ülkeye sokmama yetkisi vardır.

Yırtık, yıpranmış, ıslanmış veya benzeri tahribata uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınırında gümrük polisiyle sorun yaşanmaması adına; bahsedilen pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir.

Pasaport alındıktan sonra evlenme, boşanma vefat veya herhangi bir sebeple ad/soyad değişikliği yapılması durumunda pasaportun yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir.

KAMPANYA VE PROGRAM BÜLTENİ

EN SON HABERLER İÇİN